Column: Fraude door een medewerker
Je weet het nog als de dag van gisteren. De sollicitant kwam binnen en je was direct voor! Dít wordt onze nieuwe manager van de financiële afdeling. Hij had een vlotte babbel en lijkt geschikt om als manager naar buiten te treden. Het volgende moment zit je beteuterd achter je bureau. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? Waarom heb ik dit niet gezien?
Er blijken grote sommen geld weggesluisd te zijn en alle medewerkers doen ineens een boekje open over de vreemde praktijken en onkunde van deze medewerker. Eerder durfden zij niet te spreken want zij waren bang om hun baan te verliezen.
Het komt vaker voor dan je denkt
Helaas is dit slechts één van de vele praktijkvoorbeelden van opdrachtgevers die zich bij ons melden. Naast het wegsluizen van geld komt het ook vaak voor dat mensen niet kunnen omgaan met de vrijheden die een werkgever geeft. Of het bijhouden van een agenda waar achteraf niet veel van blijkt te kloppen (lees: een accountmanager die maar de helft van de tijd écht werkt). Kortom, als werkgever moet je altijd scherp blijven.
Hoe voorkom je fraude?
Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd alles en iedereen te controleren, anders kan je de werkzaamheden net zo goed zelf gaan doen. Het meest belangrijk is om zelf contact te houden met de werkvloer zodat de drempel voor medewerkers kleiner wordt om in vertrouwen iets aan je kwijt te kunnen. En blijkt er écht sprake van fraude, zorg dan voor bewijsmateriaal. Voor het vastleggen van bewijs en een rechtsgeldig rapport kun kun je altijd bij ons terecht.
Heb je een vermoeden van fraude in je bedrijf? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij weten uit ervaring dat vermoedens vaak bewaarheid worden.