Hoe toon je frauduleus ziekteverzuim aan?
Iedereen wil graag een florerend groot bedrijf met veel medewerkers. Tenminste dat is in het beginsel vaak een droom. Maar vaak horen we dat veel medewerkers ook veel zorgen mee zich meebrengen. Je hebt altijd een rooskleurig beeld van je nieuwe medewerker, maar in sommige gevallen kleurt dit later zwart.
Wij doen regelmatig onderzoek naar frauduleus ziekteverzuim. Zo onderzochten we onlangs een case waarbij een medewerker van een middelgroot productiebedrijf zich had ziek gemeld.
De werkgever was in eerste instantie goed van vertrouwen en bood de medewerker de gelegenheid en middelen om zijn herstel te bevorderen. De bedrijfsarts werd uiteraard ingeschakeld en deed de nodige gesprekken met de medewerker. Ook werd er een zogenaamde functionele mogelijkhedenlijst (FML) opgesteld.
Toch niet zo ziek…
Na verloop van tijd kwamen er vanuit medewerkers andere signalen. De persoon in kwestie zou rugpijn hebben, maar volgens medewerkers hebben ze deze man in kwestie regelmatig gezien en lijkt er geen sprake meer te zijn van rugletsel. Reden genoeg voor de werkgever om een onderzoek te starten.
Het onderzoek
Wij als rechercheurs zijn natuurlijk geen artsen en kunnen dus hierdoor ook geen uitspraken doen of iemand ziek is of niet. Hiervoor gebruiken we de FML-lijst van de bedrijfsarts die precies aangeeft wat de werknemer wel of niet kan/mag.
De enige manier om te zien hoe de man in kwestie zich voortbeweegt gedurende zijn ziekte is een observatie. Tijdens de observatie begint de medewerker net met het aanleggen van een straat voor zijn woning. Zitten op de knieën en tillen van zware stenen, de rugklachten waren als sneeuw voor de zon verdwenen.
Rapportage
Tijdens het onderzoek stellen we een rapportage op waarin de feiten worden onderbouwd met beeldmateriaal van de observatie. Deze rapportage kan indien nodig gebruikt worden voor de bewijsvoering bij een terechtzitting.
De confrontatie
Na het onderzoek en het vastleggen van deze actie is de medewerker naar kantoor geroepen. Bij het uitstappen uit de auto zien we op afstand hoe de medewerker bijna kreupel de auto uitkomt. Hij heeft ontzettende pijn zou je zeggen als je hem voor het eerst ziet.
Na de confrontatie met de onderzoeksresultaten bekende de man dat hij inderdaad niet meer zo ziek was. Het beviel hem wel om thuis te zijn nadat hij eigenlijk al weer hersteld was. De man in kwestie koos eieren voor zijn geld en ging met een ontslagbrief op zak naar huis. Het instappen in de auto ging ineens niet meer zo moeilijk…
Heeft u een vermoeden van frauduleus ziekteverzuim in uw bedrijf? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij weten uit ervaring dat vermoedens vaak bewaarheid worden.