Verhaal uit de praktijk:
Risico analyse bij autodealer

risicoanalyse

Al eerder schreven we over de risicoanalyse in het algemeen. De regelgeving en veiligheidsprotocollen staan vaak mooi op papier, maar hoe is de uitvoering in de praktijk? Onlangs hebben we een risico praktijkcheck uitgevoerd bij een grote autodealer in Noord-Holland. Het bedrijf dacht met vlag en wimpel te slagen, maar de realiteit bleek anders.

Toegangscontrole, niet geslaagd

Alle medewerkers beschikten over een toegangscode om het pand binnen te komen, maar deze codes waren niet gepersonaliseerd. Het bleef dus totaal onbekend wie het pand binnen kwamen en op welke tijdstippen dit was. In ditzelfde kader was er geen registratie van de toegangscodes. Hierdoor bleef het onduidelijk of elke medewerker een code had én of er misschien nog oud-medewerkers met toegangscode rondliepen. Kortom: toegangscontrole niet geslaagd.

Onze risico praktijkcheck zorgt voor een objectieve kijk op de veiligheid van je organisatie.

Camerabeveiliging in de praktijk

Deze autodealer had de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in camerabeveiliging. Tijdens de risico praktijkcheck wilden we graag een aantal beelden terugkijken. Dit bleek erg lastig, omdat niemand wist hoe de beelden uitgekeken konden worden. Vervolgens bleek de belangrijkste camera al enige tijd niet meer te werken. Kortom: camerabeveiliging was onvoldoende.

Het nut van een personeelshandboek

Waar ook vaak onduidelijkheid over is, zijn de regels binnen het bedrijf. Tijdens ons risico praktijkcheck bleek dat er geen personeelshandboek voor handen was. Hierdoor zijn er geen huisregels vastgelegd met betrekking tot verlof, werkkleding, declaraties et cetera. Het resultaat? Iedereen houdt er zijn eigen regels op na.

Van analyse naar concreet actieplan

De risico praktijkcheck is bedoeld om eens kritisch te bekijken of alles in de praktijk werkt zoals het bedacht is op papier. Het geeft inzicht welke verbeteringen er nog mogelijk zijn. Onze bevindingen hebben we samengevat in een praktijkgerichte rapportage. Ongewenste situaties zijn per punt benoemd en toegelicht met een concrete aanbeveling. Hiermee kan deze klant direct aan slag om zijn organisatie veiliger te maken.

Benieuwd welke risico’s jouw organisatie loopt?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een risico praktijkcheck.


➞ Bekijk alle blogs

NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP!

NAAR CONTACT