Wanneer mag je verborgen camera’s ophangen?

verborgen cameraWe zijn met z’n allen helemaal in de ban van onze privacy, nog nooit is iedereen er zo mee bezig geweest als nu. Als recherchebureau zijn wij al lang gewend om op deze manier te werken, omdat wij altijd al te maken hadden met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Een veel voorkomende vraag op het gebied van privacy is het plaatsen van een verborgen camera. Wanneer mag dit nu wel óf juist niet?

  • Het plaatsen van een camera is altijd onderdeel van meerdere maatregelen die getroffen worden door een opdrachtgever. Het komt voort uit een onderzoek naar onder andere diefstal of fraude.
  • Er moet rekening gehouden worden met het belang, ook wel het gerechtvaardigd belang. Is er echt geen andere manier om de fraude of diefstal in kaart te brengen of op te lossen? Vanzelfsprekend moet het minst zware middel als eerste ingezet worden.
  • Natuurlijk moet er ook gekeken worden naar de privacy van de medewerkers en met betrekking tot de locatie waar de camera opgehangen gaat worden. Een pashokje of een douche- / toiletruimte is natuurlijk uit den boze.
  • We hebben het zoals eerder genoemd over een verborgen camera. Het plaatsen hiervan is toegestaan als er een strafbaar feit in het geding is. Als het de camera slechts als controlemaatregel wordt opgehangen, dan is dit niet toegestaan. Hiervoor zijn andere richtlijnen.
  • De camera mag geen (onnodig) lange tijd opgehangen worden en de beelden ook niet oneindig bewaard. Na afloop van het onderzoek moeten ook de andere medewerkers die in beeld zijn geïnformeerd worden. Onnodig beelden worden uiteraard niet bewaard en gewist en de camera per direct verwijderd.

Verhaal uit de praktijk

Een filiaalmanager van een winkel in kleding maakt dagelijks de kas op. Het contante geld dient conform de richtlijnen afgestort te worden bij de bank. De eigenaresse, welke niet actief meewerkt op de werkvloer, vraag zich af waarom er niet met regelmaat afgestort wordt. De filiaalmanager is de enige die toegang heeft tot de kluis en in het bezit is van de sleutel. Na meerdere verzoeken van de eigenaresse komt er geen duidelijkheid en de filiaalmanager verleent totaal geen medewerking.

In een kleine ruimte achter in de winkel wordt de kassa dagelijks geteld. Als er boven de betreffende werkplek een verborgen camera opgehangen wordt, blijkt dat er meer aan de hand is. Er wordt drugs gebruikt door de desbetreffende manager en bij het openen van de kluis is er geen geld in de kluis te zien. De medewerker wordt geconfronteerd met de beelden en geeft toe dat hij het geld van zijn werkgever voor eigen behoeftes heeft uitgegeven. Hij is zijn baan kwijt en blijft zitten met een grote schuld aan de werkgever.

Vanwege de geringe medewerking was dit een goede mogelijkheid tot het plaatsen van een heimelijke camera. De zaak is opgelost en de medewerker heeft eieren voor zijn geld gekozen.

Zit u met een kwestie waar u geen raad mee weet? Bent u benieuwd of het ophangen van verborgen camera’s in uw situatie gerechtvaardigd is? Neem contact op voor advies


➞ Bekijk alle blogs