Het is vervelend als je iets koopt of verkoopt en je krijgt met internetoplichting te maken. Het aantal particulieren en ondernemers dat geld kwijtraakt aan oplichting via internet neemt nog steeds elk jaar toe.

Ben je de onlangs de dupe geworden van internetoplichting? Wil je graag je geld terug? Neem contact met ons op.

Wat is internetoplichting precies?

Internetoplichting is een heel breed begrip. Het gaat over gevallen waarin gebruikers van een online handelsplaats advertenties plaatsen of een product te koop aanbieden, vervolgens geld ontvangen van een koper, maar daarna de producten niet leveren, nepproducten of kapotte producten leveren.

Onder online handelsplaatsen verstaan we bijvoorbeeld Marktplaats, eBay en Speurders, maar advertenties kunnen ook op social media zoals Facebook of Instagram geplaatst worden. Online oplichting richt zich ook op die gevallen waarin sprake is van een frauduleuze webwinkel, de zogenaamde ‘nepshop’.

De politie doet niks tegen internetoplichting

Aangifte doen tegen internetoplichting is niet zo simpel als het lijkt. Pas als blijkt dat een verkoper een ‘listige kunstgreep’ of een ‘valse hoedanigheid’ heeft gebruikt, is er sprake van een strafbaar feit. Maar wie niet levert wat betaald is, pleegt wel een wanprestatie.

Helaas doet de politie geen onderzoek naar wanprestaties, omdat deze onderdeel zijn van het civiele recht… In 2013 werd er meer dan 50.000 keer aangifte gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), maar slechts 159 gevallen werden behandeld door de politie.

Meer aandacht voor internetoplichting vanuit de politiek

In november 2016 pleitte het CDA voor meer aandacht voor internetoplichting.

„De politie heeft er gewoon geen capaciteit voor”, zegt Van Toorenburg in gesprek met Nu.nl. „Wij vinden dat mensen die slachtoffer zijn van online oplichting heel erg in de kou worden gezet door de overheid. Nu moeten slachtoffers vaak nog kosten maken om het opgelichte geld terug te krijgen.”

Van Toorenburg wil verder meer betrokkenheid van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat ook bij de handhaving van civiele vonnissen nadrukkelijker moet optreden.

Wat is de straf voor internetoplichting?

In geval van oplichting is de straf afhankelijk van het oplichtingsbedrag.

  • Tot €120,- 20 uur werkstraf
  • Tot €1.200,- 60 uur werkstraf
  • Tot €5.000,- 100 uur werkstraf
  • Tot €10.000 120 uur werkstraf / 2 maanden gevangenisstraf
  • Tot €25.000,- 180 uur werkstraf / 3 maanden gevangenisstraf

Bij oplichtingszaken wordt daarnaast vaak geëist dat de geleden schade wordt vergoed.

Geld terug bij internetoplichting?

Ben je het slachtoffer van internetoplichting en wil je je geld terug? Of ben je op zoek naar gerechtigheid? Onze ervaren rechercheurs kunnen je wél verder helpen.

Wij traceren de oplichter, verzamelen bewijs en doen aangifte van de oplichting bij de politie. Dankzij ons onderzoek is de kans groter dat de oplichters strafrechtelijk worden vervolgd en jij je geld terugkrijgt!

Benieuwd of we jouw zaak kunnen oplossen?

NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP!

NAAR CONTACT