5x veelvoorkomende bedrijfsfraude

Bedrijfsfraude komt veel vaker voor dan dat wij denken. Maar bedrijfsfraude… Waar denk je dan aan? Fraude is een verzamelnaam en komt niet voor in het Wetboek van Strafrecht. Het is eigenlijk een verzameldelict van allerhande delicten zoals verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en ga zo maar door. In het bedrijfsleven komen deze 5 soorten fraude het meest voor:
bedrijfsfraude

1. Declaratiefraude

Een punt dat voor werkgevers moeilijk te verifiëren is. Er worden bonnen ingediend van zogenaamde zakelijk overnachtingen, zakelijke etentjes of andere reis of verblijfskosten. Allen onder de noemer ‘ik was met een klant’ maar in werkelijkheid was je met je partner. Zeker in grote bedrijven is dit moeilijk te controleren. Ook kilometervergoedingen zijn op grote schaal doelwit van fraude.

2. Frauduleus ziekteverzuim

Ik heb vandaag geen zin om naar mijn werk te gaan. Ik meld mij ziek en ga morgen wel weer. Niet direct zal er altijd een bedrijfsarts op de stoep staan en een dagje extra vrij is soms wel lekker. Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat medewerkers de ziektewet in gaan omdat zij écht wat mankeren, maar als het beter gaat houden zijn de ‘klachten’ nog even aan. Het vrije leven bevalt hen heerlijk.

3. Verkopen van spullen werkgever

Deze vorm van bedrijfsfraude komt op grote schaal voor bij bijvoorbeeld autobedrijven. Veel monteurs klussen in het weekend nog even bij en gebruiken daarvoor spullen van de werkgever. Sommige voeren de werkzaamheden vrijwillig uit en anderen brengen zelfs kosten in rekening voor de spullen. Maar van een afdracht naar de werkgever is geen sprake. Maar denk ook eens aan het lenen van een map, pak papier, een pak koffie en allerhande andere artikelen die in grote bedrijven op grote schaal aanwezig zijn en waarvan niemand iets mist.

➞ Lees ook: Wat als een werknemer jouw producten gaat verkopen?

4. Bedrijfsspionage

In sommige branches zijn ook relatiegegevens of toekomstplannen van het bedrijf een kostbaar bezit. Op belangrijk functies binnen de onderneming krijgen mensen te maken met informatie die ‘verkoopbaar’ is. Je speelt de gegevens door aan de concurrent en ontvangt hiervoor een vergoeding.

5. Faillissementsfraude

Het gaat mis met de onderneming en je staat aan de rand van een faillissement. De auto, de camera, het bureau en allerhande spullen welke toebehoren aan de onderneming worden uit de boedel meegenomen naar bijvoorbeeld een privépand. Deze worden dan onttrokken uit de boedel van het faillissement.

Heeft u een vermoeden van diefstal of fraude in uw bedrijf? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij weten uit ervaring dat vermoedens vaak bewaarheid worden.


➞ Bekijk alle blogs