Werkverzuim in de vakantieperiode

ziekteverzuimDe zomervakantie draait volop. Iedereen is vrolijk, omdat ze weer lekker opgeladen zijn na een welverdiende vakantie. Of ze zijn blij, omdat de vakantie nog voor de deur staat. Kortom, de sfeer is in deze tijden bij de meeste bedrijven vaak goed.

Wat betekent minder controle op de werkvloer?

Minder controle op de werkvloer gaat vaak goed, maar niet altijd. Werknemers nemen vaker printpapier of andere kantoorartikelen mee naar huis. In de auto-industrie of detailhandel verdwijnen ineens kleine producten die door de werkgever verkocht worden. Het meenemen van de artikelen valt toch niet op. Plus, aan het einde van de werkdag is er haast niemand meer aanwezig. Helaas gaat het vaak van kwaad tot erger wanneer blijkt hoe makkelijk het gaat.

Verhaal uit de praktijk

Zo maakten wij een bakkerij mee waar een medewerker aan het eind van de dag het brood mee naar huis nam. Door de vakantieperiode sloot hij dagelijks alleen af. Het product was niet verkocht, maar hij rekende het ook niet af. Dit was strikt tegen de policy van het bedrijf, die zelf een andere bestemming in gedachte had voor de producten die overbleven. Het lijkt zo onschuldig, maar het is gewoon diefstal.

Vakantiedagen opnemen tijdens de ziektewet, hoe zit dat?

Daarnaast betekent zomer voor de meeste mensen ook vakantie. Maar hoe zit het met de medewerkers die in de ziektewet zitten tijdens de vakantieperiode? Hebben zij ook recht op vakantie? Dit en andere vragen over werkverzuim worden vaak door een werkgever gesteld voorafgaand aan de zomerperiode.

Het is natuurlijk afhankelijk van de aard van de ziekte. Belangrijk is om goede afspraken te maken met de werknemer als hij op vakantie gaat. Als werkgever kan je de vakantieaanvraag natuurlijk weigeren als dit de re-integratie niet ten goede komt. Keur je de aanvraag wel goed, maak dan ook afspraken over de vakantiedagen die ingehouden worden.

Tips:

  • Zorg voor frequente controle op de werkvloer.
  • Denk bij het goedkeuren van de verlofaanvragen goed na wie er tegelijkertijd op vakantie zijn.
  • Zorg ervoor dat niet alle leidinggevenden tegelijkertijd weg zijn. Op deze manier houd je altijd een oogje in het zeil op de werkvloer.

Heb je een vermoeden van werkverzuim? Of heb je een onderbuikgevoel dat een werknemer niet eerlijk is?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.


➞ Bekijk alle blogs

NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP!

NAAR CONTACT