Column: Diefstal in de winkel

diefstal winkelNaar aanleiding van een ernstig vermoeden van een werkgever dat de kassa wekelijks niet klopte, werden wij benaderd door een klant. Hij kon er de vinger niet opleggen en het gevoel dat er iets mis was werd steeds groter. Het gevoel van belazerd te worden en de negatieve energie die hiermee gepaard ging, zinde de werkgever totaal niet. Er moest iets gebeuren.

Naar aanleiding van bovenstaande aanvraag startte wij ons onderzoek. Met behulp van interviews en aangeleverde stukken kwam er een medewerker in beeld. Om de waarheidsvinding aan de dag leggen werd een aantal onderzoeksmethodes toegepast op basis van proportioneel en subsidiariteit beginsel.

Het onderzoek

Omdat de medewerker zeer geraffineerd aan het werk ging hebben we besloten in overleg met de werkgever verborgen camera’s in te zetten.

Na analyse van de beelden van de verborgen camera’s bleek dat deze medewerker producten verkocht die niet werden aangeslagen in de kassa. Ook kwam het regelmatig voor dat bij deze medewerker producten werden teruggebracht. In werkelijkheid kwamen de producten niet retour en verdween het geld rechtstreeks in zijn eigen zakken.

Ontslag op staande voet

Nadat de bewijzen zich opstapelde en alles goed was vastgelegd, werd de medewerker geconfronteerd met de onderzoeksresultaten. De medewerker wilde graag schoon schip maken en bekende alle feiten. Hij gaf toe dat hij wekelijks zo tussen de 100,- en 150,- wegnam van zijn werkgever en dat hij dit al ruim twee jaar had gedaan. Het begon met een paar tientjes en de medewerker dacht het valt niet op en breidde de winst dus wekelijks uit.

Na de confrontatie werd de medewerker op staande voet ontslagen en de directe schade van de werkgever op de medewerker gevorderd. De medewerker gaf aan mee te willen werken om deze kosten in zijn geheel terug te betalen.

Heeft u een vermoeden van diefstal of fraude in uw bedrijf? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij weten uit ervaring dat vermoedens vaak bewaarheid worden.

Gerard Wuite


➞ Bekijk alle blogs