Column: Gaat partneralimentatie veranderen?

PartneralimentatieVVD, D66 en PvdA zijn na lange tijd toch een herziening in de wet op de partneralimentatie overeengekomen. De huidige Tweede Kamer steunt dit voorstel en het wetsvoorstel is inmiddels ingediend. Nog nooit waren de plannen zo dichtbij… 

Als je met elkaar in het huwelijksbootje stapt kun je je niet voorstellen dat het ooit gebeurt, maar 1 op de 3 van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Het kan zijn dat je vanaf dat moment 12 jaar lang partneralimentatie moet gaan betalen aan je ex-partner. De politieke partijen vinden dit te lang en willen deze periode verlagen naar 5 jaar.

Op dit moment moet je 12 jaar lang partneralimentatie betalen en dat vinden de politieke partijen te lang.
Zij willen dit verlagen naar 5 jaar.

Op de nieuwe wet worden er twee uitzonderingen gemaakt

De eerste uitzondering is een huwelijk dat langer dan 15 jaar duurde en waarbij de partner tegen de AOW-leeftijd aanloopt. Hiervoor geldt dan een recht op maximaal 10 jaar partneralimentatie. Voor deze leeftijdsgroep is het moeilijker om weer een baan te vinden en zo het inkomen zelf aan te kunnen vullen. Ook wordt er een uitzondering gemaakt als de kinderen uit het huwelijk onder de twaalf jaar zijn. Voor deze groep blijven de huidige wettelijke regels gelden. Wanneer er een beslissing komt over dit nieuwe wetsvoorstel is nog onbekend. Vooralsnog blijven de oude regels van kracht.

Nog een paar misverstanden omtrent de huidige partneralimentatie:

De vastgestelde duur van partneralimentatie ligt vast
Onjuist. Er zijn richtlijnen, maar de rechtbank kan beslissen om de partneralimentatie aan te passen.

Partneralimentatie geldt alleen bij een huwelijk
Onjuist. Partneralimentatie dient soms ook te worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap.

Partneralimentatie wordt alleen berekend aan de hand van het inkomen
Deels onjuist. Inkomen is één van de factoren die meespeelt bij de hoogte van het alimentatiebedrag, maar ook de behoefte en de draagkracht van beide partijen tellen mee.

Partneralimentatie eindigt bij pensioen
Onjuist. Er ontstaat er een nieuwe situatie en hierdoor zal het bedrag herberekend moeten worden.

Partneralimentatie eindigt wanneer de ex-partner een nieuwe relatie heeft
Dit is alleen van toepassing als een ex-partner weer samenwoont. Tevens moet bewezen worden dat er sprake is van een wederzijdse verzorging en het voeren van een gemeenschappelijke huishouding.

Partneralimentatie stopzetten?

Het stopzetten van partneralimentatie gaat niet zomaar. Er moet worden aangetoond dat je ex-partner ‘affectief samenwoont’ met de nieuwe partner en dat zij elkaar wederzijds verzorgen.

Een onderzoek m.b.t. partneralimentatie wordt verricht door recherchebureaus zoals Wuite Recherche. Je kunt zelf aan de slag gaan of getuigenverklaringen verzamelen, maar dit zal nooit als overtuigend bewijs aangemerkt worden in de rechtszaal. Door onze ervaring in deze, vaak langdurige, onderzoeken, weten wij precies welke criteria de rechtbank hanteert. Daarnaast werken wij met veel gerenommeerde advocatenkantoren om jouw zaak uiteindelijk succesvol af te ronden.

Lees meer over partneralimentatie stopzetten