Column – Het lijkt er op dat de prachtige nazomer ons nu echt heeft verlaten. De temperatuur wordt weer lager en de dagen worden korter. Er is minder sociale controle op straat want ieder blijf toch wat sneller binnen. Daarmee neemt de kans dan ook weer toe dat er wel eens ongenodigde gasten uw woning of bedrijfspand komen bezoeken.

In dat kader zal ik u van wat korte tips voorzien zodat u de kans groter maakt dat de dieven uw woning of bedrijfspand voorbij rijden. De meeste inbrekers bekijken eerst het perceel waar zij naar binnen willen gaan, dus wees alert op ongenode gasten in de wijk. Sociale controle blijft belangrijk, maar met de komst van de WhatsApp groepen zijn we al hier zeker op vooruitgegaan. Zorg er dus voor dat u ook lid bent van die groep in uw wijk en als uw wijk dit nog niet heeft neem hier dan zelf initiatief in om dit op te zetten. U bent dan op de hoogte wat er speelt.

Daarnaast is het belangrijk uw woning of bedrijfspand te voorzien van goed hang- en sluitwerk en eventueel camerabeveiliging. De woning of het bedrijfspand wordt dan in de praktijk liever overgeslagen. Verder is het belangrijk alle deuren in de avonduren goed af te sluiten en is het verstandig dat er goede buitenverlichting is bij de toegangsdeuren. Gesnoeide bomen en struiken rondom verbeteren het zicht voor buren en passanten waardoor er toch altijd een stukje extra sociale controle is.

En als iedereen een extra oogje in het zeil houdt, dan maak je samen de wijk of industrieterrein veiliger en verklein je de kans op inbraken in de buurt! Nog een laatste kleine tip, zie je een vreemde auto in de wijk, vergeet dan niet het kenteken te noteren?!