Column: Het is ongekend hoe snel de weken voorbij vliegen. Nog een paar weken en ook hier in Noord-Holland staat de zomervakantie weer voor de deur. Tijd om voor het eerste half jaar weer de balans op te maken. “Helaas” zijn we daarvoor echter op dit moment nog erg druk met het trachten af te ronden van diverse lopende onderzoeken om deze zoveel mogelijk voor het zomerreces af te wikkelen.

Zo ook het dossier met de illegale appartementen  verhuur in Amsterdam. Zoals ik al eerder mededeelde doen wij veel onderzoek voor het programma van de Telegraaf Helse Huurders en Huisbazen waarvan nu de uitzendingen allemaal online komen. Dit ging om het feit dat reguliere appartementen voor woekertarieven,  illegaal en zonder de juiste vereiste vergunningen aan toeristen voor enkele nachten verhuurd worden. Met een verborgen camera gingen we op pad om zo te proberen de verhuurders te ontmaskeren. Zo’n actie vind ik zelf ook altijd nog leuk om te doen, ondanks ik dit toch al talloze keren en in meerdere hoedanigheden heb gedaan. En ook deze keer weer met succes.

Met boter en suiker trapten ze erin en gaven mij zwart op wit exact de kosten voor de huur en de locatie van het appartement dat ik kon huren. Uit onderzoek bleek natuurlijk dat dit slechts een woonbestemming had en niet als hotel of appartement diende voor de verhuur. Hiervan is een programma gemaakt welke inmiddels ook online staat. Hopelijk gaan ze in Amsterdam door met het aanpakken van deze gevaarlijke praktijken.