Column: Vorige zomer kregen wij een oplichtingszaak binnen die ook in september 2016 onder de aandacht is gebracht bij Tros Opgelicht.  Wij hebben  de zaak opgepakt en onderzoek gedaan.  Een gezin was zwaar gedupeerd door toedoen van de moeder van het gezin.  Zij heeft zonder medeweten en toestemming studiefinancieringen aangevraagd voor drie van haar kinderen. Door het valselijk opmaken van aanvraagformulieren en aanmaken van rekeningnummers kreeg zij toegang tot de gelden.  De jongens kregen dit pas door nadat er op hun naam enorme schulden waren opgebouwd. Eén van de kinderen wilde namelijk een huis kopen en kwam er achter dat hij veel minder hypotheek kon opnemen.  Niet alleen studiefinanciering die was valselijk aangevraagd was , maar ook andere toelages waren aangevraagd door de moeder zonder medeweten van de zonen. De schulden konden zo oplopen tot enkele tonnen.

Door onder andere handschriftanalyses, interviews en verhoren van betrokkenen hebben wij een goed beeld gekregen van de handelwijze van de moeder in kwestie. Op video- en geluidsopnames is te zien en te horen dat de moeder deze vergrijpen heeft gepleegd. Uiteraard is de moeder niet voor commentaar bereikbaar.

De moeder kon ongestoord haar gang gaan, ze was de gehele dag alleen thuis. Haar man en de zonen gingen vroeg in de ochtend weg en kwamen rond het avondeten pas weer thuis.  Zij kon ongehinderd de post onderscheppen om zo heel lang onder de radar te blijven van de jongens en haar inmiddels ex-man.

Ons onderzoek is afgerond en wordt binnenkort voor de rechter behandeld. Door dit hele gebeuren zijn er alleen maar verliezers. Het gehele gezin is ontwricht en de moeder heeft het ouderlijke huis verlaten. Hebzucht was haar drijfveer en van het geld is niets meer aangetroffen.