De feestdagen staan bijna voor de deur en dat betekent dat internetoplichters weer overuren draaien. Mensen willen leuke producten scoren en surfen vaak het hele internet af om te kijken wie de goedkoopste aanbieder is. Er zijn natuurlijk veel bekende sites waar je al eerder met succes een product hebt gekocht en geleverd. Niets mis mee. Maar in het onderstaande geval ging het volledig mis…

Een mooi sinterklaascadeau

Het slachtoffer had een mooi Sinterklaas cadeau gezien en voor een prijs die bijna niet te geloven was. De website zag er goed uit en wekte vertrouwen. Je moest echter betalen via opwaarderen met je telefoon in plaats van via de gebruikelijke iDEAL of bank. Het slachtoffer vond dit wel vreemd, maar de korting was zo aantrekkelijk dat de persoon in kwestie het tóch deed.

Na enkele dagen was het cadeau nog niet geleverd en het slachtoffer besloot telefonisch contact op te nemen. De telefoon was niet meer in gebruik, maar de website nog wel in de lucht. Het cadeau is nooit aangekomen en de oplichters waren verdwenen.

Bestaande webshop nagemaakt

Bij nader onderzoek bleek dat de oplichters gebruik hadden gemaakt van een website van een bestaande webwinkel en deze iets wat aangepast met een ander e-mail adres en telefoonnummer. Er bleek dat veel slachtoffers rond de feestdagen deze nepwebwinkel hadden bezocht en producten hadden gekocht.

Voorkom internet oplichting

Er zijn vele sites in de lucht over hoe je internetoplichting kunt voorkomen. Zoek daar eens wat informatie op en bekijk ook de recensies van de betrokken websites. Twijfel je dan nog? Ga dan niet tot aankoop over en wees ook bij hoge kortingen op je hoede.

Doe bij internet oplichting altijd aangifte bij de politie. Mocht je vragen hebben over bovenstaande neem dan vooral contact met ons op.

Gerard Wuite