Verhaal uit de praktijk: Diefstal door medewerker

Probleem: Bij onderstaande praktijkcase werd er gestolen uit een winkel.
Organisatie: Een familiebedrijf met een middelgroot personeelsbestand.

Diefstal in je bedrijf. De grootste ergernis en frustratie van een werkgever. Je gaat voor jezelf een tijdlijn bedenken. Hoe en wanneer en wie zou de dader zijn? Toch niet die of die denk je snel, dat zal toch niet…..

Het kasverschil werd steeds groter…

diefstal door medewerkerBij onze klant gingen de zaken goed. Desondanks werden zijn kasverschillen afgelopen jaar steeds groter. De eigenaar van de winkel maakte altijd de kas op en controleerde de verkopen. Leveranciers werden vaak contant betaald en de controle hierop was niet altijd even secuur.

De ene keer werden de leveranciers betaald uit de kassa en de andere keer uit de kluis. Notities over deze betalingen werden handmatig op een briefje geschreven en weer in de kassa of de kluis gedeponeerd.

Tijdens het intakegesprek werd al snel duidelijk dat het personeel elkaar onderling vertrouwde en dat er tussen het personeel en de directie een familiaire band was ontstaan. Ondanks de diverse incidenten duurde het hierdoor vrij lang voordat de directie echt tot actie over ging.

Hoe hebben we de dader gepakt?

Uit ons onderzoek bleek dat de afgelopen jaren veel geld was weggenomen. De grootste kans was dat dit werd gedaan bij de kluis. Iedereen kon bij deze kluisruimte komen en iedereen wist waar de sleutel lag. Onze bedrijfsrecherche heeft een verborgen camera opgesteld bij de kluisruimte en binnen een paar dagen kwam er een personeelslid in beeld. Het personeelslid nam bijna iedere dag een hand muntgeld weg. Vaak alleen 2 euromunten, maar opgeteld toch al gauw zo’n 20 à 30 euro per dag.

Gelegenheid maakt de dief

Na vastlegging van de feiten, hebben we de verdachte uitgenodigd voor een verhoor. De verdachte was al jaren werkzaam in het bedrijf en zat door diverse omstandigheden in financiële problemen. Hierdoor was de verdachte in de verleiding gekomen, omdat er toch geen controle was en het ging ‘toch maar’ om gemiddeld 25 euro per dag. De verdachte bekende het feit en had spijt dat hij het vertrouwen had beschaamd.

Hoe kun je dit soort situaties voorkomen?

Diefstal door medewerker komt in één op de drie bedrijven voor. Dus zeg niet “mij overkomt het niet”. Helaas zijn fraude en diefstal niet te voorkomen, maar je kunt de kans aanzienlijk beperken als onderstaande zaken goed zijn geregeld:

  • Maak een bedrijfsreglement en vermeld dat er bij vermoeden van fraude of diefstal een onderzoek wordt ingesteld.
  • Controleer een aantal keer per jaar de bedrijfsprocessen in de ogen van een medewerker. Zijn er verleidingen?
  • Houd regelmatig functioneringsgespreken.
  • Let op opvallend gedrag van medewerkers. Bijvoorbeeld: Medewerker x is er altijd en gaat vaak als laatste weg.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een goed bedrijfsreglement? Of denk je dat jouw organisatie het slachtoffer is van diefstal? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

 


➞ Bekijk alle blogs