Verhaal uit de praktijk:
Wat als een werknemer jouw producten gaat doorverkopen?

In de praktijk maken wij regelmatig mee dat er in een onderneming gefraudeerd wordt. Fraude is een soort verzamelnaam en deze keer een praktijkcase over een geval van verduistering binnen dienstverband.

Het verhaal…

fraude werkvloerHet betrof in dit geval een leverancier van schoonmaakmiddel voor boten. Een jonge knul, in de bloei van zijn jonge werkjaren kon zijn handen niet afhouden van spullen van zijn werkgever. Hij besloot de goederen die zijn werkgever verkocht zelf in de verkoop te doen. Regelmatig kiezen fraudeurs voor Marktplaats als verkoopkanaal, maar deze dader koos ervoor om onder de duiven van zijn werkgever te schieten. Hij benaderde de klanten van zijn werkgever en bood hetzelfde product onder de prijs aan. Sommige fraudeurs voelen zich echt onschendbaar!

Hij stopte deze ‘nepproducten’ in de fles en verkocht deze als het product van zijn werkgever.

Hij begon als eerst met het verduisteren van de materialen van de werkgever. Hij nam de halffabricaten mee vanaf de werkplek en maakte thuis met eigen ingrediënten het schoonmaakmiddel op goedkope wijze na. Hij stopte deze ‘nepproducten’ in de fles en verkocht deze als het product van zijn werkgever, alleen dan net even iets goedkoper.

Het onderzoek

Hij koos zijn ‘klanten’ natuurlijk zorgvuldig uit en sommige klanten gingen op zijn aanbod in. Uiteindelijk liep hij tegen de lamp toen hij de verkeerde klant koos. Deze tipte de werkgever waarop onze bedrijfsrecherche werd ingeschakeld. Tijdens het onderzoek werden er bij de werkplek verborgen camera’s geplaatst en hieruit bleek dus dat de medewerker dus de halffabricaten mee naar huis nam.

De schade

In dit geval waren ook de overheidsinstanties geïnteresseerd en werd er een grote inval op diverse locaties opgetuigd. De schade liep inmiddels in de tonnen enop het product zat tevens een octrooi.

Uiteindelijk werd een inval in de woning gedaan waarbij de hoogzwangere partner van de man in kwestie bij het verhaal betrokken werd. Hij bekende uiteindelijk schuldig te zijn en trof met de werkgever een langdurige afbetalingsregeling voor de schade. Naar zijn baan kon hij fluiten natuurlijk!

Heeft u een vermoeden van diefstal of fraude in uw bedrijf? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij weten uit ervaring dat vermoedens vaak bewaarheid worden.


➞ Bekijk alle blogs