Column: Wat doen mensen met het geld en de goederen die ze stelen?

Wat is de trigger om bij een werkgever te stelen? Is het de noodzaak om het geld of puur om de goederen te gebruiken? Heeft de medewerker gewoon teveel vrijheid gekregen?

Gelegenheid maakt de dief

fraude werkvloerIk heb er ooit aan gedacht om van alle onderzoeken in kaart te brengen wat en waarom mensen stelen. Maar als ik zo door de jaren heen onze zaken bekijk, dan is het altijd een combinatie van teveel vrijheid en de noodzaak van goederen en geld. De medewerker heeft veel vrijheid. Teveel blijkt uiteindelijk. Het stelen gaat makkelijk en de diefstallen worden niet opgemerkt. En dan is er steeds weer die trigger om nog eens een graai in de kassa te doen.

Ben jij zelf een fervent koopjesjager op Marktplaats?
Voorkom dat je je schuldig maakt aan heling.

Aan de wandel met je nieuwe handel

We hebben meegemaakt dat mensen toners voor printers stelen, keukenapparatuur en sieraden. Deze gestolen goederen worden meestal eerst meegenomen naar huis en vanuit daar wordt geprobeerd om alles zo snel mogelijk te verkopen. Marktplaats is hierbij een geliefd verkoopkanaal.

Kijk uit voor heling

Ben jij zelf een fervent koopjesjager op Marktplaats? Voorkom dat je je schuldig maakt aan heling. Nieuwe goederen voor een bijzonder lage prijs is vaak niet zuiver. Gebruik je gezond verstand en vraag bij twijfel naar:

    • afkomst;
    • aankoopbewijs;
    • serienummer.

Kortom, wat er veelal ook gestolen of verduisterd wordt, het gaat uiteindelijk om het geld. Diefstal in je organisatie voorkomen? Zorg dat je voldoende preventieve maatregelen treft zoals bijvoorbeeld cameratoezicht, controle op de kassa en beperkte toegang tot bepaalde ruimtes. Onthoud, gelegenheid maakt de dief.

Gerard Wuite

NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP!

NAAR CONTACT