Gemiddeld staat een vordering circa veertig dagen open. Duurt het bij jou veel langer voordat klanten betalen? Of betalen ze soms helemaal niet? Dankzij de tips van onze incasso expert gaan jouw klanten sneller betalen! Daarnaast ben je juridisch klaar voor succesvolle incassoprocedure als het erop aankomt.

1. Zorg voor een goede administratie

Veel ondernemers zien hun administratie als noodzakelijk kwaad. Het bijhouden kost tijd en kan best ingewikkeld zijn. Maar een goede administratie geeft inzicht en levert geld op. Indien er bijvoorbeeld iemand is die een factuur niet binnen de vastgestelde termijn heeft betaald, kun je tijdig een herinnering sturen.

Waar moet je op letten?
➜ Weet wie je debiteuren zijn.
➜ Factureer tijdig. Heb je een klus afgerond of een product geleverd? Wacht dan niet te lang met het verzenden van de factuur. Zorg voor een complete factuur, zodat er geen onduidelijkheden zijn.

2. Stuur algemene voorwaarden mee met de offerte

In de algemene voorwaarden leg je de regels en voorwaarden vast die je standaard hanteert bij het aanbieden van je offerte en die je deel wilt laten uitmaken van de overeenkomst. T.b.v. facturatie is het slim om te vermelden:
➜ Welke betalingstermijn je hanteert,
➜ Hoe de incassoprocedure eruit ziet,
➜ Wat de rentevoorwaarden zijn,
➜ Wat de consequenties zijn als een debiteur niet betaalt (boeteclausule).

3. Draag zorg voor adequate opvolging bij niet betalen

Dankzij adequate opvolging van wanbetalers zorg je ervoor dat je factuur alsnog snel wordt voldaan. Daarnaast sta je sterk als het uitdraait op een incassoprocedure.

Neem de wettelijke betaaltermijn in acht
De wettelijke betalingstermijn tussen zzp’ers, bedrijven en overheid is 30 dagen.

Stuur een rekeningoverzicht
Niet iedere klant is een bewuste wanbetaler. Je kunt daarom evt. twee dagen na het vervallen van de betaaltermijn een rekeningoverzicht sturen. Dit is geen herinnering, maar slechts een vriendelijk overzicht van de rekeningen  die nog opstaan.

Laatste aanmaning
Heeft je klant na twee herinnneringen nog niet betaald? Dan stuur je een aanmaning (ook wel een WIK brief genoemd). Dit is verplicht als de klant een consument is, maar ook aan te raden voor zakelijke klanten.

Download onze uitgebreide whitepaper
Dankzij deze tips…

✔ Laat je klanten 30% sneller betalen
✔ Zorg je dat je juridisch sterk staat
✔ Stroomlijn je je facturatie
✔ Laat je niet langer geld liggen

  Download onze whitepaper voor meer tips

  ✔ Hoe zorg je dat klanten 30% sneller betalen?
  ✔ Hoe bereken je incassokosten voor je debiteur?
  ✔ Wat moet er in een laatste aanmaning staan (juridisch gezien)?
  ✔ Hoe schakel je kosteloos een incasso bureau in?
  ✔ Wanneer verstuur je een ingebrekestelling?

  Download whitepaper