Dankzij een antecedentenonderzoek weet je vooraf met wie je zaken doet. Dit kan een medewerker zijn, maar ook een potentiele samenwerkingspartner. Het is verstandig om vooraf een antecedentenonderzoek uit te laten voeren, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan!

Waarom een antecedentenonderzoek?

Uit ervaring weten we dat je uit een persoonlijk gesprek niet kunt meten of je de juiste persoon binnen haalt. Door het uitvoeren van een antecedentenonderzoek voorkom je achteraf teleurstellingen (zoals bedrijfsfraude). Ook bespaar je onnodige kosten om wederom een vacature uit te zetten, brieven te lezen en sollicitatiegesprekken te voeren.

Antecedentenonderzoek naar personen

Voor veel bedrijven nemen wij de screening van het personeel en vrijwilligers over. Gesjoemel met geld of het lekken van informatie kan een organisatie flinke (imago)schade toebrengen. Daarom willen onze opdrachtgevers graag weten hoe integer de nieuwe persoon in kwestie is.

Inhoud van het antecedentenonderzoek

Tijdens het antecedentenonderzoek naar personen checken we onder meer…
• beschreven functies en bijbehorende verantwoordelijkheden,
• identiteitsgegevens,
• diploma’s en certificaten,
• het gedrag op social media,
• schulden,
• opgegeven referenties.
Ook een huisbezoek behoort tot de mogelijkheden tijdens deze screening.

Liegende sollicitant ontmaskerd…

Het komt regelmatig voor dat er ‘gaten’ in een CV zitten of dat er referenties zijn opgegeven die niet kloppen. Het zal niet voor het eerst gebeuren dat een vermelde referent gewoon een vriend of vriendin van de sollicitant is…

Gerard Wuite:
“Zo maakte ik tijdens een antecedentenonderzoek een keer mee dat iemand een vriendin had opgegeven als referent met haar mobiele telefoonnummer. Na het telefoongesprek toetste wij nog even of zij via het algemene nummer van het bedrijf ook nog bereikbaar was of tenminste bekend was bij het bedrijf. Wat bleek, ze hadden bij het bedrijf nog nooit van deze dame gehoord.”

Aanpak van de procedure

Voorafgaand aan het antecedentenonderzoek moet duidelijk in de vacature worden vermeld dat een screening onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. Hierdoor creëer je al een drempel voor degene die wil gaan solliciteren.

Verklaring omtrent gedrag laten aanvragen

Als recherchebureau kunnen wij tijdens het antecedentenonderzoek geen strafrechtelijk verleden checken. Om deze informatie te achterhalen kun je iemand een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) laten opvragen. Deze verklaring wordt door de gemeente afgegeven als er geen recente strafbare feiten zijn gepleegd. Indien er wel strafbare feiten staan genoteerd, dan wordt beoordeeld of deze relevant zijn ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Dit document is een waardevolle aanvulling op het antecedentenonderzoek.

Uit het dagboek van Wuite Recherche…
Je weet het nog als de dag van gisteren. De sollicitant kwam binnen en je was direct voor, dit wordt onze nieuwe manager van de financiële afdeling. Hij had een vlotte babbel en lijkt geschikt om als manager naar buiten te treden. Het volgende moment zit je beteuterd achter je bureau. Er blijken grote sommen geld weggesluisd te zijn… Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? Waarom heb ik dit niet gezien?

Antecedentenonderzoek B2B

Ook een bedrijf waarmee je zaken gaat doen kun je laten screenen. Cijfers zeggen veel, maar niet alles. Wuite Recherche heeft ruime ervaring in achtergrondonderzoeken naar bedrijven, overnames en/of fusies. Dankzij ons antecedentenonderzoek weet je in ieder geval hoe het bedrijf in elkaar steekt en of degene met wie jij afspraken maakt handelsbevoegd is. Daarnaast is het van belang om vooraf te weten of je wellicht extra zekerheden moet stellen om een prettige samenwerking of opdracht aan te gaan.

Onderzoek als persoon naar een bedrijf

Ook als je als particulier zaken gaat doen met een bedrijf wil je vooraf weten of alles klopt. Voordat je besluit ergens in te stappen probeer dan helder te krijgen met wie je te maken hebt en wat je risico’s zijn. Ben je op zoek zo’n naar een specialist? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Antecedentenonderzoek aanvragen

Wil je de persoon achter een nieuwe medewerker of vrijwilliger leren kennen? Wil je (financiële-) teleurstellingen voorkomen? Dankzij ons antecedentenonderzoek word je vooraf verrast, in plaats van achteraf.

NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP!

NAAR CONTACT